fashion and beads online de mooiste sieraden en hipste accessoires bestellen fashionandbeads.nl

Zilveren sieraden poetsen doe je met deze tips van de dochter van een Goudsmid!

Zilveren sieraden poetsen doe je met deze tips  van de dochter van een Goudsmid!

Zilveren sieraden poetsen doe je met deze tips van de dochter van een Goudsmid!

Zilveren sieraden poetsen kun je op verschillende manieren doen. Van jongs af aan poetste ik samen met mijn zus de sieraden in de juwelierszaak van mijn vader. Het is me met de paplepel in gegoten. In dit blog vertel ik wat meer over de verschillende soorten zilver en daarnaast deel ik mijn gouden tips voor het mooi houden van jouw zilveren sieraden. Lees je gezellig mee?

Wat betekent 925 sterling zilver?

Bij Fashion & Beads maken wij gebruik van zogeheten 1e gehalte zilver. Beter bekend als 925 sterling zilver. 925 zilver staat voor 925 eenheden zilver op de duizend. De overige 75 eenheden is meestal een koper menging. Nu denk je misschien waarom bestaat zilver niet uit 1000 eenheden zilver? Dit komt omdat 925 het hoogst haalbare eenheden is wat in Nederland te verkrijgen is. Ga je nog hoger in eenheden, dan wordt het zilver te zacht. De menging van zilver met koper zorgt ervoor dat het materiaal stevig is. Deze stevigheid voorkomt snelle beschadigingen en zorgen ervoor dat het sieraad zijn vorm behoudt. In het buitenland, zoals bijvoorbeeld in Peru, zijn er nog andere zilver keurmerken, zoals 950 eenheden op de duizend. De kleur en glans hiervan is erg mooi, maar het materiaal is daardoor wel een stuk zachter.

2e gehalte zilver en 3e gehalte zilver

Naast 1e gehalte zilver heb je ook 2e gehalte zilver. 2e gehalte zilver heeft het 835 keurmerk. Dat betekent dus 835 eenheden zilver op de duizend. Hier zit meer koper in (165 eenheden). De kleur van 2e gehalte zilver is minder mooi dan 925 zilver. Dit komt doordat er meer koper is toegevoegd. Als laatste heb je ook nog zilver met het 800 keurmerk, ook wel 3e gehalte zilver genoemd. Dit soort zilver heeft 800 eenheden zilver op de duizend. Deze zilver soort wordt gebruikt voor bestek, schalen en ander stevig materiaal voor dagelijks gebruik.

Smelten van zilver

Voor zilver, maar natuurlijk ook voor goud, geldt hoe langer je doorsmelt hoe zuiverder het wordt. Edelmetalen (zilver en goud bijvoorbeeld) verbranden niet. Koper en andere materialen verbranden bij een bepaalde temperatuur. Zilver smelt bij een temperatuur van 961,8 °C

Verzorgen van zilveren sieraden

Vraag je je weleens af waarom je zilveren sieraden na een tijdje zwart worden? Dit komt omdat zilver zwavel aantrekt. Zwavel zit in de lucht en wanneer dat in contact komt met zilver bestaat als het ware een chemische reactie waardoor je zilveren sieraden zwart worden. Dit kun je helaas niet voorkomen. Het is belangrijk om zilveren sieraden op te bergen wanneer je deze niet draagt. Een sieradendoosje biedt hier uitkomst. Sieraden blijven langer mooi in een doosje, je raakt ze niet kwijt en ze kunnen ook niet in de knoop raken. Daarnaast staat een elegant sieradendoosje ook ontzettend mooi in de slaapkamer of badkamer.

Zilveren sieraden poetsen met een sopje

Als je zilveren sieraden zwart en/of vuil zijn geworden kun je deze met een sopje van afwasmiddel en lauwwarm water schoonmaken. Laat je sieraden even een paar minuten in het sop weken en met een zachte afwasborstel of tandenborstel kun je zachtjes over je sieraad poetsen. Niet te hard, want je wilt geen krassen van de haren van de borstel krijgen. Spoel het sieraad daarna goed af en dep het droog met een handdoek of theedoek. Je kiest voor zilveren sieraden poetsen met een sopje wanneer het sieraad niet at te vies is. Een sopje krijgt namelijk de ergste viezigheid en vuil niet van zilver af. Deze methode werkt trouwens het best voor kettingen en armbanden. Maar pas op met sieraden die gelijmd zijn, zoals bijvoorbeeld weleens met slotjes gebeurt, door het lauwwarme water kan de lijm week worden en los laten en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Zilveren sieraden op poetsen

Bij aankoop van zilveren sieraden van Fashion and Beads krijg je altijd gratis een poetsdoekje. Een poetsdoekje is super handig om bijvoorbeeld zilveren bedeltjes of sloten mee schoon te poetsen. Met deze poetsmethode kun je druk uitoefenen waardoor ze goed en makkelijk schoon worden. Daardoor is deze schoonmaakmethode het handigst voor dit soort sieraden. Gebruik om te poetsen ronddraaiende bewegingen. Je zult zien dat het poetsdoekje zwart wordt, en jouw sieraad weer glimmend schoon! Veel mensen denken bij een zwart poetsdoekje dat deze of in de was moet of weggegooid moet worden. Maar niets is minder waar. Hoe “viezer” een poetsdoek is, des te beter maakt deze schoon!

Zilveren sieraden schoonmaken met een borstel en krijt?

Sommige sieraden zijn heel fragiel, denk aan grote stenen die in een setting zijn gezet. Deze sieraden mogen niet nat of hard gepoetst worden. Voor deze fragiele sieraden kun je krijt en een zachte borstel gebruiken. Vroeger was deze methode veel voorkomend en gebruikten ze schoolbordkrijt. Tegenwoordig zie je deze poetsmethode niet zo veel meer. Sieraden schoonmaken met krijt en borstel vergt ook een bepaalde techniek. Dit komt omdat het krijt heel snel krassen achter kan laten op je fijn gepolijste sieraden. Dat is uiteraard zonde. De techniek voor zilveren sieraden poetsen met krijt en borstel werkt als volgt: je krijt de delen die je schoongemaakt wilt hebben en met een zachte borstel veeg je alles voorzichtig er weer af.

Hoe kun je zilverpoets het beste gebruiken?

Vroeger, toen mijn zus en ik klein waren, mochten we altijd helpen in de juwelierszaak van mijn vader. Wij poetsten daar onder andere zilveren theelepeltjes en bestek met Hagerty zilverpoets. Een oudroze kleur had dat en wij vonden dat altijd enorm stinken! Ondanks de geur is Hagerty zilverpoets een echte aanrader. Vooral voor zilveren ringen, armbanden en kettingen is deze zilverpoets een absolute winnaar. Tevens legt Hagerty zilverpoets een beschermend laagje over je sieraad, waardoor deze langer beschermd is tegen het zwart worden van zwavel. De techniek voor zilveren sieraden poetsen met Hagerty zilverpoets: je doet wat zilverpoets op een watje en maakt met draaiende bewegingen het sieraad schoon. Daarna spoel je het onder de kraan af met lauwwarm water en dep je het droog met een zachte doek.

Sieraden schoon trillen

Als laatste bestaan er ook trilbaden die je zilveren sieraden als het ware schoon trillen. Een sopje van afwasmiddel en ammoniak met lauwwarm water zorgt ervoor dat je armbanden, kettingen en ringen helemaal schoon trillen. Afspoelen met lauwwarm water en droogdeppen met een zachte doek doen de sieraden weer glimmen en glanzen. Dit is echter niet geschikt voor sieraden met zachte stenen of gelijmde sieraden.

Fashion and Beads: initiatief van de dochter van de Goudsmid

Sieraden zijn er bij mij met de paplepel ingegoten. Mijn ouders hadden een juwelierszaak in Amsterdam al ver voordat ik geboren was. Met een vader als goudsmid waren sieraden het gesprek van de dag. Van kleins af aan hielp ik al in de winkel. Eerst theelepeltjes poetsen en pakjes voor de klanten inpakken. Alle kneepjes van het vak heb ik dan ook van mijn vader in de werkplaats geleerd. Daar stonden allerlei machines voor te polijsten, te slijpen, een grote werkbank waar klokken, en sieraden werden gerepareerd die stuk waren. Later toen ik wat groter was, mocht ik de klanten helpen, sieraden repareren, en de grote etalages (het waren 8 dubbele!) stylen. Gaandeweg heb ik geleerd om sieraden te ontwerpen, iets waar ik vandaag de dag enorm veel voldoening uit haal. Inmiddels is mijn vader lekker met pensioen, maar bleef de creativiteit toch kriebelen bij mij. Ik wilde verder gaan maar dan in een moderner jasje. Een leuke webshop waar niet alleen sieraden te vinden zijn, maar ook hippe damestassen, haaraccessoires, sjaals, portemonnees en nog veel meer. Op markten staan en toffe workshops geven is wat ik het allerleukste vind! Ik sta dan in direct contact met mijn klanten en op die manier krijg ik feedback waarmee ik mijn producten nog verder kan verbeteren. Mocht je nieuwsgierig zijn naar ons aanbod, bekijk dan al onze sieraden.

reacties op “Zilveren sieraden poetsen doe je met deze tips van de dochter van een Goudsmid!

Geen reacties

Plaats een reactie

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN