fashion and beads online de mooiste sieraden en hipste accessoires bestellen fashionandbeads.nl

Valentijnsdag

Valentijnsdag

Valentijnsdag

Be my valentine ♥
Het is weer bijna zover, Valentijnsdag!
Voor de een super romantisch, voor de ander niks meer dan commercieel. 
Maar waarom bestaat Valentijnsdag toch eigenlijk?

Paus Gelasius I riep in 496 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn.
In de Verenigde Staten is men, uit commercieel oogpunt, begonnen met de nadruk van anonieme liefde naar liefde. Valentijnsdag is in België en Nederland in korte tijd sinds midden jaren 90 een groot commercieel succes geworden. Sieraden winkels, Cadeauwinkels, lingeriewinkels en bloemenwinkels vieren hoogtijdagen met Valentijn. 
Ook de Nederlandse posterijen deden hieraan mee, door een valentijns postzegel uit te geven. In 2007 deed 35 procent van de Nederlanders iets aan Valentijnsdag, en vanaf dat moment daalde de cijfers ieder jaar steeds meer.

Historische achtergrond:
Valentijnsdag valt samen met de feestdag van twee christelijke martelaren met de naam Valentinus. De gewoonten die met de dag in verband staan hebben echter niets van doen met het leven van deze heiligen. Er bestaan verschillende heilige martelaren met de naam Sint-Valentijn. Eén was priester in Rome, een ander was bisschop van Terni. Beiden werden in de 3e eeuw ter dood gebracht. Mogelijk gaat het hier om dezelfde persoon. Over Sint-Valentijn is geen enkel biografisch gegeven bekend.
In de 18e eeuw werd geopperd dat het Valentijnsfeest op 14 februari is ingesteld om de oude Lupercalia, een Romeins (en wellicht nog ouder) vruchtbaarheidsfeest, te vervangen. Lupercalia werd op 15 februari gevierd ter ere van Juno, de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk, en Pan, de god van de natuur.[2] Voor de Romeinen was dit destijds een belangrijk feest. Volgens het verhaal werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren de twee jonge mensen die aan elkaar gekoppeld werden elkaars partner. In 496 verbood paus Gelasius dit heidense feest. Er is echter geen verband tussen de afschaffing van de Lupercalia en het ontstaan van de Valentijnsdag.
Zo zie je maar, Valentijn stamt al van eeuwen geleden af.
En of je Valentijn nu leuk vindt of niet, ik denk dat iedere vrouw stiekem heel blij is verrast te worden door hun lief!

Happy Valentine! X

 

reacties op “Valentijnsdag

Valentijnsdag

Door Marco op dinsdag 15 januari 2019 om 1:12

Valentijn altijd weer een liefde volle dag dat van bishop terni wist ik nog niet harstikke leuk om dit zo te weten te komen in je altijd leuke blogs kijk uit naar de volgende ciao gr marco

Plaats een reactie

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN