fashion and beads online de mooiste sieraden en hipste accessoires bestellen fashionandbeads.nl

Gouden sieraden schoonmaken: tips van de dochter van een Goudsmid!

Gouden sieraden schoonmaken: tips van de dochter van een Goudsmid!

Gouden sieraden schoonmaken: tips van de dochter van een Goudsmid!

Als dochter van een goudsmid weet ik als geen ander hoe en op welke manieren je je gouden sieraden kunt poetsen. In dit blog neem ik je mee naar de wereld van de verschillende soorten goud, de keurmerken en deel ik mijn beste tips en de do’s & don’ts om jouw pareltjes mooi te houden.

Verschillende soorten goud

Er zijn drie kleuren goud: Geelgoud, Witgoud en Roségoud.

Geelgoud

De naam zegt het al, geelgoud heeft een mooie glanzende gele kleur.

Om het goud de mooie gele kleur te geven wordt er meer zilver en minder koper aan het goud toegevoegd. Legering heet dat. Hierdoor wordt het goud harder wat nodig is om er sieraden van te maken. Hoe meer legering wordt toegepast, hoe harder het materiaal.

Des te meer legering wordt toegevoegd, hoe lager het karaat goud.

Witgoud

Witgoud heeft de kleur van zilver of platina.

Om de kleur van witgoud te krijgen wordt het goud gelegeerd (toegevoegd) met palladium en/of nikkel of zilver. Er wordt geen koper toegevoegd aan witgoud.  

Witgoud kan ook gemaakt worden door het goud te rodineren. Een laagje rodium (wit metaal) wordt dan over het goud aangebracht. Deze methode wordt niet zo vaak meer gebruikt, want rodium heeft als vervelende eigenschap dat het snel slijt en kleurverschillen laat zien.

Roségoud

Roségoud heeft een zachtroze kleur. Het lijkt wel een prachtige koper kleur.

De roségouden kleur ontstaat door de legering (toevoeging) van koper aan het goud.

Roségoud wordt ook wel rood goud genoemd. De kleuren lijken erg op elkaar, maar als je goed kijkt is rood goud iets donkerder. In tegenstelling tot roségoud wordt bij rood goud koper en zilver toegevoegd ipv alleen koper.

De ‘gouden’ keurmerken

14 karaat goud heeft als keurmerk 585

Keurmerk 585 betekent 585 eenheden goud op de duizend eenheden.

415 eenheden zilver met een klein beetje koper wordt aan het goud toegevoegd.

Hier worden in Nederland de meeste sieraden van gemaakt, omdat het betaalbaar is en het een mooie glans heeft.

18 karaat goud heeft als keurmerk 750

Keurmerk 750 betekent 750 eenheden goud op de duizend eenheden.

250 eenheden zilver met een klein beetje koper worden aan het goud toegevoegd: een legering wordt dat genoemd.

Naast 14 karaat goud, wordt 18 karaat ook veel in Nederland voor sieraden gebruikt.

18 karaat goud is geler dan 14 karaat goud, doordat in 18 karaat meer goud en minder zilver en koper is toegevoegd.

20 karaat goud heeft als keurmerk 833

Keurmerk 833 betekent 833 eenheden goud op de duizend eenheden.

167 eenheden zilver met een klein beetje koper worden aan het goud toegevoegd.

Vroeger werden veel sieraden van 20 en 22 karaat goud gemaakt.

Bijvoorbeeld zegelringen, hangers en broches. Tegenwoordig zie je dit in Nederland niet veel meer, want hoe hoger het karaat des te zachter het materiaal wordt. Hoe lager het karaat, des te harder het materiaal wordt door middel van de toevoeging van zilver, koper, of palladium.

22 karaat goud heeft als keurmerk 916

Keurmerk 916 betekent 916 eenheden goud op de duizend eenheden.

84 eenheden zilver met een klein beetje koper worden aan het goud toegevoegd.

Naast dat vroeger sieraden van 20 en 22 karaat gemaakt werden, werden er ook gouden munten van gemaakt. In het Midden-Oosten en Azië worden nog wel vaker sieraden van 20 en 22 karaat goud gemaakt. Deze sieraden zijn meer buigzaam en zullen sneller slijten.

24 karaat goud heeft als keurmerk 999

Keurmerk 999 is 99,99% puur goud. Dat klinkt natuurlijk als het ultieme goud, maar is deze niet geschikt voor sieraden. Het materiaal is hier veel te zacht voor.

Hier worden meestal goudbaren (goudstaven) of “goud broodjes” van gemaakt, of munten.

In Nederland is vastgelegd dat goud minimaal 14 karaat moet zijn.

Anders mag het geen goud heten.

In Duitsland en Engeland kom je ook acht karaat en negen karaat goud tegen, maar door het lage goudgehalte mag dit in Nederland geen goud genoemd worden.

Verzorgen van gouden sieraden

Na verloop van tijd kunnen gouden sieraden er wat dof uit komen te zien.

Krasjes of deukjes kunnen opkomen. Hoewel gouden sieraden minder snel aangetast worden dan bijvoorbeeld zilveren sieraden, zijn er een aantal factoren waardoor je gouden sieraden vies kunnen worden.

Bijvoorbeeld door talg, wat je huid produceert. Make-up is ook een boosdoener. Je gouden sieraden komen ook weleens in aanraking met water, misschien slaap je soms met je gouden sieraden of vergeet je ze af te doen met schoonmaken. Dit zijn allemaal redenen waarom je gouden sieraden na verloop van tijd dof kunnen worden.

De verzorging van je gouden sieraden is daarom heel belangrijk.

Anders zullen je gouden sieraden snel gaan slijten en dat is zonde! Ik deel dan ook graag mijn tips voor gouden sieraden schoonmaken!

Gouden sieraden schoonmaken met ammonia

Vroeger, in mijn vaders winkel, gebruikten wij deze ammonia schoonmaak methode in samenwerking met een trilbadje. Wij vonden dit altijd erg stinken! Ammonia heeft zo’n sterke geur. Wanneer je ervoor kiest om je gouden sieraden met ammonia schoon te maken, zorg er dan wel voor dat je het met water verdunt. Pure ammonia is te sterk om voor je sieraden te gebruiken. Ook voor deze schoonmaakmethode geldt, geen sieraden met stenen, parels, of gelijmde delen. Ammonia is erg bijtend en kunnen je sieraden beschadigen. Laat je gouden sieraden daarom ook even weken in de ammonia. En gebruik deze poetsmethode niet al te vaak vanwege het bijtende karakter. Poets je gouden sieraden met een tandenborstel voorzichtig schoon, spoel ze af met lauwwarm water en droog ze met een zachte doek.

Gouden sieraden schoonmaken met afwasmiddel

Je kunt je gouden sieraden ook heel makkelijk schoonmaken met lauwwarm water en afwasmiddel. Deze methode werkt het best voor armbanden, kettingen en bedels.

Dit is een gemakkelijke en snelle manier van het schoonmaken van je gouden sieraden. Perfect dus wanneer je niet zoveel tijd hebt of bijna naar dat leuke feestje gaat!

Vul een bakje of kommetje met een scheutje afwasmiddel en doe hier lauwwarm water bij.

Ook hier geldt dat deze schoonmaak methode niet geschikt is voor sieraden met stenen, parels of sieraden die gelijmd zijn. Door het warme water kan de lijm losweken en dat wil je natuurlijk niet.

Laat je sieraden een aantal minuten weken en poets ze daarna voorzichtig met een doek of zachte tandenborstel. Spoel je sieraden af onder lauwwarm water en droog ze af met een zachte doek. Je sieraden glimmen als nooit te voren!

Gouden sieraden schoonmaken met tandpasta

Je leest het inderdaad goed! Dit vind ik zelf een van de makkelijkste en snelste manier om je gouden sieraden een poetsbeurt te geven. Ideaal voor het poetsen van je gouden ringen, bedels en oorbellen. Deze methode gebruik je als je even niets anders voorhanden hebt of als je niet zoveel tijd hebt. Je pakt een watje en doet er wat witte tandpasta zonder schuurmiddel op. Poets je gouden sieraden schoon en spoel ze daarna af met lauwwarm water en droog ze met een zachte doek. Je sieraden zullen niet alleen mooi gepoetst zijn, maar ruiken ook nog eens heerlijk fris!

Gouden sieraden schoonmaken met kokend water

Het is goed om te weten dat je deze methode niet kunt gebruiken voor stenen, parels en gelijmde delen. Deze worden namelijk week en kunnen door het kokende water loslaten.

Vooral voor kettingen, ringen en armbanden is dit een fijne methode.

Leg in een pannetje of schaaltje de gouden sieraden die je wilt schoonmaken.

Giet het kokende water voorzichtig over je sieraden.

Laat je sieraden “weken” totdat het water koud is geworden. Je zult zien dat aan de oppervlakte van het water viezigheid en vet naar boven komt.

Spoel je gouden sieraden hierna af met lauwwarm water en droog ze met een zachte doek.

Gouden sieraden met stenen en andere materialen schoonmaken

Natuursteen, parels en ook diamanten kunnen na verloop van tijd dof worden. Dit komt door je huid die een vettig laagje afgeeft (talg) en alles wat je met je sieraden doet.

Doordat je gouden sieraden met stenen delicaat zijn kun je deze niet zomaar in water of bijtende middelen laten weken.

Het beste is om deze schoon te maken met een poetsdoek. Zachtjes over de stenen wrijven totdat deze weer mooi glimmen.

Wat wij vroeger ook deden is gouden sieraad met stenen onder lauwwarm water houden met een beetje afwasmiddel en een zachte tandenborstel. Heel voorzichtig poets je op deze manier de elementen weer glimmend schoon.

Ook voor deze methode geldt, afspoelen met lauwwarm water en drogen met een zachte doek.

En als laatste methode kun je je gouden sieraden ook schoonmaken met Hagerty goud poets. Zachtjes inwrijven met een watje, afspoelen met lauwwarm water en drogen met een zachte doek.

Met deze tips ben jij ervan verzekerd dat je gouden sieraden ook echt mooi blijven!

Fashion and Beads: initiatief van de dochter van de Goudsmid

Sieraden zijn er bij mij met de paplepel ingegoten. Mijn ouders hadden al voor mijn geboorteeen juwelierszaak in Amsterdam. Met een vader als goudsmid waren sieraden het gesprek van de dag. Van kleins af aan hielp ik al in de winkel. Eerst theelepeltjes poetsen en pakjes voor klanten inpakken Alle kneepjes van het vak heb ik dan ook van mijn vader in de werkplaats geleerd. Daar stonden allerlei machines om te polijsten, te slijpen en een grote werkbank waar klokken en sieraden werden gerepareerd die stuk waren. Later toen ik wat groter was mocht ik klanten helpen, sieraden repareren en de etalages stijlen.

Mijn vader heeft me geleerd hoe je sieraden ontwerpt en hoe je ze maakt. Inmiddels is hij lekker met pensioen, maar bleef de creativiteit kriebelen bij mij. Ik wilde verder gaan met zijn levenswerk, maar dan in een moderner jasje. Een leuke webshop waar niet alleen sieraden te vinden zijn, maar ook hippe damestassen, haaraccessoires, sjaals, portemonnees en nog veel meer. Ook sta ik graag op markten en geef ik creatieve workshops. Het is mijn passie om mensen te helpen zich goed te voelen en er mooi uit te zien. Met Fashion & Beads draag ik mijn passie uit.

Bekijk ons aanbod >

reacties op “Gouden sieraden schoonmaken: tips van de dochter van een Goudsmid!

Gouden sieraden schoonmaken: tips van de dochter van een Goudsmid!

Door Janneke op woensdag 28 oktober 2020 om 10:01

Jeetje wat een superfijn en volledig blog, hier heb ik wel wat aan! Thanks
Gouden sieraden schoonmaken: tips van de dochter van een Goudsmid!

Door Marco op donderdag 29 oktober 2020 om 14:01

Wat een goeie tips! Ik heb zelf best wat gouden sieraden en ben altijd aan het stoeien om ze schoon te krijgen. Met deze tips moet het zeker lukken, Bedankt!
Gouden sieraden schoonmaken: tips van de dochter van een Goudsmid!

Door Chantal baas op donderdag 04 januari 2024 om 16:31

Hallo mevrouw een vraag ik ben heel zuinig op mijn gouden sieraden en ik heb 4 gouden armbanden en met tanken is er per ongeluk benzine op gekomen , nou ben ik bang dat ze beschadigd zijn , ik heb ze met lauw water afgespoeld, zou u mij iets kunnen laten weten groetjes Chantal
Gouden sieraden schoonmaken: tips van de dochter van een Goudsmid!

Door Fashion & Beads op vrijdag 05 januari 2024 om 13:42

Hoi Chantal,
Je hebt je gouden sieraden goed afgespoeld met lauw water.
Zijn ze weer helemaal schoon geworden? Wil je toch zeker zijn of je armbanden helemaal schoon zijn en er niks mee aan de hand is, loop even bij een juwelier naar binnen.
Zij kunnen het even voor je nakijken en eventueel de armbanden nog in een trilbadje doen om ze helemaal schoon te krijgen.
Heel veel succes! Mocht je nog vragen hebben dan horen wij dit graag.
Liefs van Fashion & Beads

Plaats een reactie

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN